Overzicht in complexe processen? Focus op de 'happy flows'! - 27-06-2016

Overzicht in complexe processen? Focus op de ‘happy flows’!

 

De logistieke branche is een bruisende sector waar continu verandering plaatsvindt. Een dynamische wereld waar het hart van de logistici sneller van gaat kloppen. Dit vraagt echter soms veel flexibiliteit van bedrijven. Wat ooit begonnen is als een eenvoudig proces kan in de loop der tijd zijn uitgegroeid tot een onoverzichtelijke situatie. Door een steeds veranderende klantwens zijn er houtje-touwtje oplossingen bedacht om alle uitzonderingen op het normale proces mogelijk te maken. Een gebrek aan ruimte, tijd of geld helpt ook niet erg mee om het proces overzichtelijk te houden.

 

Wat opvalt, is dat de mensen in de organisatie die met zulke processen werken dit vaak verrassend goed doen. Door veel ervaring en kennis weten ze het op een dusdanige manier af te stemmen dat aan het eind van de dag alles klopt. Wanneer het echter fout gaat, en dat gebeurt dan ook regelmatig, weet niemand precies waar dat door komt. Loopt het proces nu het meest optimaal? Geen idee.

 

Om daarachter te komen is het raadzaam om een ‘foto’ te maken van het huidige proces. Op deze foto is echter zoveel schijnbare chaos te zien dat het onbegonnen werk lijkt om het proces in kaart te brengen. Daarom is het verstandig om te beginnen bij de ‘happy flows’. Laat alle uitzonderingen, houtje-touwtje oplossingen en afwijkende situaties even los en focus op hoe het proces er dan uit zou zien. Dit ‘kale’ proces vormt dan de kapstok waaraan overige bijzonderheden kunnen worden opgehangen. Eenmaal een duidelijk overzicht verkregen kan worden nagedacht over verdere optimalisatie.

 

MLM Logistics Support heeft diverse tools en modellen om een overzicht te maken van de complexe processen. De ervaring leert dat het voor bedrijven vaak heel verfrissend werkt om de betrokkenen mee te nemen in de helikopterview. De optimalisaties volgen dan vanzelf.

      Analysing met filter.jpg

 

Deze blog is geschreven door Maarten van Ginkel. Maarten is sinds juni Junior Consultant bij MLM Logistics Support. Maarten is een gedreven student Logistiek & Economie met een passie voor procesoptimalisatie. Hij kenmerkt zich door zijn scherpe, analytische en kritische blik. Overzicht houden in complexe situaties is hem op het lijf geschreven. Hij denkt graag 'out of the box' en gaat net zo lang door tot hij het optimale resultaat heeft behaald.