Nu ook orderpicking bij P. van Dam en Zn. bv - 12-09-2016

Analyses van MLM Logistics Support leiden tot orderpicking bij P. van Dam en Zn. bv 

 

Bloemenexporteur en -groothandel P. van Dam en Zn. bv mocht in de maanden mei en juni als eerste kennis maken met het onderdeel ‘Solutions’ van MLM Logistics Support. Tijdens deze maanden is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de warehouseprocessen te optimaliseren.

 

Nadat de drukste dagen, zoals bijvoorbeeld Moederdag, voor de bloemenindustrie voorbij was, kon er begonnen worden met het onderzoeken en het in kaart brengen van de warehouseprocessen. 

Door de goede medewerking van het personeel ging het in kaart brengen van deze processen sneller dan verwacht. Junior consultant Ko van Veen liep een aantal dagen mee op de vloer en door dit meelopen, was hij in staat om de processen in kaart te brengen met onder andere een spaghetti-diagram. Het spaghetti-diagram werd gecombineerd met de colli-aantallen van de bloemen, zodat de tijden van alle processen op een overzichtelijke manier konden worden weergegeven.  Door te kijken bij een aantal zeer grote bloemengroothandels die voorop lopen voor wat betreft de logistiek werden de mogelijke oplossingen met de directie besproken. 

Er bleken vier mogelijkheden te zijn:

1. Doorgaan met de huidige situatie

2. Een lopende bandsysteem

3. Orderpicken aan de hand van vaste locaties

4. Combinaties van bovenstaande mogelijkheden

 

Aan de hand van simulaties op de vloer konden bovenstaande vier mogelijkheden gemeten worden. Door deze metingen te combineren met de processen werden de mogelijkheden vergeleken met elkaar. De verwachtingen waren dat het orderpicken en de lopende band een grote tijdwinst zouden opleveren, omdat hier een aantal stappen niet meer hoefden worden uitgevoerd. Zo werd in de huidige situatie in het meest nadelige scenario een fust tot wel zes keer toe gepakt. De vermoedens bleken dan ook te kloppen.

 

Doordat een lopende band een situatie is welke lastig is te simuleren, werd gekozen om dit scenario vooral te vergelijken met het orderpicken op basis van theoretische voor- en nadelen. Het grootste nadeel van de lopende band was de hoogte van de investering. Daarnaast is de kans op een grotere tijdwinst dan bij de orderpickmethode bij P. van Dam zeer klein. Dat is dan ook doorslaggevend geweest om als advies te geven om een manier van orderpicken te vinden wat ideaal en het best passend is bij P. van Dam.

 

‘De samenwerking met MLM Logistics Support is ons uitermate goed bevallen. Het onderzoek is op een snelle, correcte wijze verlopen. De bevindingen, conclusies en aanbevelingen hebben ons geholpen om de juiste beslissingen te nemen.’ aldus Richard Koenen, directeur P. van Dam en Zn. bv

 

Over P. van Dam en Zn bv. 

 

P. van Dam en Zn. BV Bloemenexport en -groothandel is een echt familiebedrijf, waar de betrokkenheid van de circa 35 medewerkers bij het bedrijf en de producten erg groot is. Jarenlange ervaring, vakbekwame mensen en een uiterst modern inkoop- en verwerkingsapparaat staat garant voor een hoge kwaliteit producten. Sinds 1999 is P. van Dam en Zn. BV Bloemenexport en -groothandel gevestigd op het terrein van ‘s werelds grootste bloemenveiling, FloraHolland. De werkzaamheden vinden plaats op een locatie met en een oppervlakte van meer dan 5000m2 (inclusief twaalf eigen dokshelters). 

 

Alles wordt in het werk gesteld om de klanten optimaal te bedienen. In de moderne dealingroom (een eigen veiling online) van het bedrijf kopen de 11 inkopers op verschillende locaties hun bloemen in. Daarnaast is er eigen import uit Italie (Ranonkels, Statice, Panicum, standaard Anjers, Dianthus Barbatus en Viburnum Macro) en is P. van Dam en Zn. BV Bloemenexport en -groothandel specialist in de levering van Equador rozen en gips. De verkoop vindt plaats per telefoon, fax, email en/of via de webshop.